Joseph Pilates patenterede ikke sin controllogy, som han kaldte sit system. Derfor har mange forskellige retninger farvet, og taget farve af Pilates teknikken, og måske er det derfor systemet, ud over at være respektfuld overfor det gamle, stadig er levende, inspirerende og hele tiden fører sig ajour med den nyeste viden om kroppen.

Under krigen trænede han som sagt fangerne i lejrene, og havde bemærkelsesværdige resultater. Siden mødte han koreografen og danseren Rudolf von Laban, og en del af det arbejde Joseph og han lavede sammen, foregik ude på de store arbejdspladser. Flere hundrede mennesker mødtes og trænede i deres pauser.

Senere i historien blev den individuelle træning den` rigtige form. Den udviklede sig i NewYork blandt dansere og skuespillere, og eksklusiviteten tiltrak senere de rige og berømte. De sidste mange år, hvor vi kollektivt har haft fokus på krop og bevidsthed, er teknikken blevet populær pga de overbevisende resultater, og i dag er træningen tilgængelig for alle, uanset alder, baggrund, pengepung og kondition. Og den stigende popularitet har betydet at der udbydes en større mangfoldighed af trænings former.
  
Arbejdet på måtte udgør det grundlæggende bevægelses system som Joseph Pilates skabte, og det har den åbenlyse fordel at det kan foregå overalt hvor der er en måtte og lidt plads.
  
Endnu er der mange som ikke kender systemet og dets meget effektive og kropsvenlige træningsstil.
Det har være så mange år i Danmark nu at vi har fået en masse erfaringer, blandt andet har mange instruktører åbnet for et meget mere organisk åndedræt end det man brugte de første år. 

Pilates og hybrider af Pilates breder sig stadig som ringe i vandet.