Kroppen har en tendens til at benytte sig af de samme muskel fibre igen og igen. Det sker automatisk på trods af at der måske lige ved siden af ligger massere af friske ressourcer.
  
Lad os f. eks antage at vi skal rejse os fra en stol, og at vi dertil har x antal relevante muskelfibre til rådighed. Vi vil ofte, i den situation kun bruge en lille del af x, fordi de resterende fibre er bundet i fejlfunktion eller inaktivitet. Det betyder at en del af fibrerne er på overarbejde, og at de sandsynligvis er irriterede og overanstrengte.
  
Vores bedste værktøj til at modvirke uhensigtsmessige spændingsmønstre er bevidst opmærksomhed. Pilates træning er en invitationen til de ubrugte fibre med de mange potentialer, om at træde i funktion og tilføre kroppen styrke, så vi kan blive stærkere end hverdagens byrder, og derfor klare dem som en leg.
  
Ved at vide hvad vi gerne vil opnå, kan vi visualisere øvelserne, og på den måde lave et nyt spor i hjernen. Kroppen gør sig klar til at lære, og vi kommer væk fra vores vane bevægelser.