Som børn indtager vi verden ved hjælp af vores krop. Vi kravler bogstaveligt talet ud i verden og henter oplevelser og erfaringer.
Så placeres vi på en skolebænk og bliver bedt om at hente oplevelserne i bogen foran os. Tænkningen bliver bøjet og strakt, men der er ikke meget udfordring til vores bevægeapparat. Skoletasken er måske tung, skelettet er endnu blødt, og allerede her truer vi vores naturlige holdning.
  
Når vi bliver ældre bliver de fleste af os endnu mere stolesiddende, og stille mindskes vores bevæge område. Vi bliver overspændte i nogen-, underspændte i andre muskler. Sandsynligvis låser vi os fast i kompenserende og ufrie bevægelsesmønstre, og hvis en del af kroppen er i ubalance vil det påvirke hele os. Både fysisk og psykisk.
  
Ved f.eks. skader, uhensigtsmæssig kropsholdning, for lidt- eller forkert motion kan vægten flyttes ud over kroppens midtakse og resultere i øget pres på organer, led, knogler og ledbånd. Med tiden er det sådan nogle ting der kan give os varige skader. Starter vi med at motionere fra en ubalanceret krop er det også typisk her skaderne sker, fordi en ubalanceret krop med opbyggede vanebelastninger er en svag krop.
  
I Pilatessystemet lærer vi at lytte til vores krop. Vi går bevidst og langsomt frem, så vi fra starten får opbygger et godt grundlag for det videre arbejde.
  
Her er ingen hop og spring, men øvelserne lægge grunden til at du kan udføre hop og spring fra en stærkere og mere centreret krop, så skader sjældnere sker.
  
I Pilates træningen finder vi ind i "den gode holdning", som jo er en individuel tilstand, før udførelsen af hver øvelse. Vi stabiliserer omring ryggens naturlige linier, fordi den her er mest stødabsorberende, og tænker længde, ligesom vi har fokus på placeringen af skuldre, nakke, brystkasse og bækken før og under øvelserne.